Diaspor

İlk olarak 1801’de Rusya’da keşfedilen Diaspor’a ismi, Yunanca “ışığı dağıtan” anlamı sebebiyle verildi. #Diaspor bugün dünyanın en pahalı taşları arasındadır. Elmastan bile pahalıdır. Çok dayanıklıdır. Renk değiştirir. Renk değiştiren taşlarda yanlış bir algıyı satış stratejisi olarak kullanmalarına sinirleniyorum. Duygularınıza göre renk değiştirmiyor taşlar. Işık geçirgenliğine göre değiştiriyorlar. Renk merkezlerinin dağılımına bağlı olarak renkler değişiyor. #Krizoberil ailesindeki #Alexandirite taşı da öyledir. O hele hepsinden pahalıdır mesela.

Neyse biz gelelim Diaspor ailesine… Bugün Diaspor’un en kalitesi olarak kabul edilen taş Anadolu’nun Boksit bakımından zengin topraklarından, Milas’dan tüm dünyaya dağıtılmaktadır. Diaspor taşın mineral klasmanındaki ismi, #Zultanit ve #Csarite de ticari isimleridir. Bugün gerçek Diaspor’a @csarite markasından erişebilirsiniz. Benim de bir Zultanit yüzüğüm var ve kendisine aşığım fakat 200 TL’ye aldığım Zultanit’in, renk değiştirme özelliği verilmiş #cam olduğunu biliyorum.

Evet sizin zultanit diye aldığınız takıların neredeyse tamamı CAMDIR! (neredeyse dememin sebebi de inanın %0.001’lik bir yanılma payı olabilir diye). Cam asla kötü değildir bunu da yazmak zorundayım. Sadece bilin diye anlatıyorum.

Annelerimizin, babalarımızın gözlükleri vardı ya hani, içeride numaralı gözlük, dışarıda güneş gözlüğüne dönüşerek renk değiştiriyordu. İşte ona benzer bir teknolojiyle oluşturulan camları Zultanit diye satıyorlar. Gerçekten diaspor alacağım derseniz yine 10 bin dolarları falan gözden çıkarmanız gerekir canlarım.

Dilerim Diaspor, Zultanit ve Csarite konusundaki sorularınızı netleştirebilmişimdir. Elbette ticari tarafta başka bir sürü konu dönüyordur ama taş bilgisi adına özetleyebildiğimi sanıyorum konuyu. Sevgilerimle…

Bir yanıt yazın